Skoči na vsebino

NOVICA

9. 7. 2017

Ministrica za obrambo Andreja Katič ob prevzemu novega gasilskega vozila v Bovcu poudarila solidarnost, nesebično pomoč in tovarištvo gasilk in gasilcev

Ministrica za obrambo Andreja Katič je bila v soboto, 8. julija, slavnostna govornica na slovesnosti, na kateri so gasilke in gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Bovec prevzeli novo gasilsko vozilo – vozilo za tehnično reševanje z dvigalom.


Poudarila je, da je kot ministrica za obrambo in kot državljanka zelo ponosna na slovensko prostovoljno gasilstvo, saj sta organiziranost in učinkovitost delovanja slovenskih   gasilcev na tako visoki ravni, da smo na tem področju vzor tudi drugim državam. V nadaljevanju je dejala, da je zgodovina gasilstva na Primorskem, katere pomemben del je bilo prizadevanje za ohranitev slovenske identitete, še posebej polna zahtevnih izzivov, saj so takratni gasilci v obdobju fašizma kljub hudim pritiskom uspeli opravljati svoje poslanstvo in ohranjati društveno življenje ter se pogumno upirali potujčevanju.


V obdobju po drugi svetovni vojni so bovški gasilke in gasilci močno okrepili svoje članstvo, vseskozi nadgrajevali svoje znanje in usposobljenost ter sledili razvoju. Uspešno so se izkazali v vseh zahtevnih intervencijah ob nesrečah širših razsežnosti, ki jih je bilo v tem obdobju na območju Bovca dejansko precej; med njimi silovit potres pred 41 leti in naslednja dva potresa v letih 1998 in 2004 ter plaz v Logu pod Mangartom leta 2000. Skoraj dve leti v Bovcu uspešno tudi deluje Dom za zaščito in reševanje, katerega izgradnja je zgleden primer pravilnega načrtovanja investicije in črpanja evropskih sredstev.


Ministrica Andreja Katič je tudi poudarila, da gasilci na Bovškem nasploh veljajo za ene najbolj energičnih in zagnanih reševalcev. Upravičeno so ponosni na »Gamse« – svojo enoto, odlično usposobljeno za reševanje v visokogorju. Danes se kot gasilska enota širšega pomena – s koncesijo za reševanje ob prometnih nesrečah in nesrečah z nevarnimi snovmi – soočaje z reševanjem v nesrečah zelo širokega spektra. Žal so novi časi z novim načinom življenja in več priložnostmi za turizem in uživanje v vaši čudoviti naravi prinesli tudi več nesreč, povezanih z adrenalinskimi športi, katerih reševanje predstavlja znaten del njihovega udejstvovanja.


Ministrica je gasilkam in gasilcem čestitala ob prevzemu novega gasilskega vozila, pri nabavi katerega je sodelovalo tudi Ministrstvo za obrambo oziroma Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje, ter skupaj s predstavniki gasilci in županom Občine Bovec Valterjem Mlekužem prerezala slavnostni trak na novem vozilu. Zbrane sta nagovorila tudi predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Bovec Matjaž Černuta in župan Občine Kobarid Valter Mlekuž.

 

Zvočni posnetek (MP3):

 


Foto: Jerica Pavšič, MORS in Milan Štulc