Občina Bovec GZ Bovec Gamsi

Gasilska zveza Bovec



Arhiv novic



Spin

Vulkan

V Bovcu odprli nov dom zaščite in reševanja ter heliport

1a9ce4314eV Bovcu so danes, v soboto, 19. 9. 2015 odprli nov dom za zaščito in reševanje ter heliport, ki so ga zgradili v okviru projekta Can in je sofinanciran s strani Jadranskega čezmejnega programa IPA. Vrednost projekta v Bovcu je 1,3 milijona evrov od tega je 85% evropskih sredstev.


Slovesnosti, ki je potekala pred novim domom so se udeležili tudi poslanec v DZ Danijel Krivec, župan Občine Bovec Valter Mlekuž, generalni direktor Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje Darko But in državni sekretar na Ministrstvu za obrambo mag. Miloš Bizjak, ki je bil tudi slavnostni govornik. Po prihodu helikopterja SV na bovško letališče v katerem so bili v spremstvu visokih gostov tudi poveljniki bovških reševalnih služb ter prvem uradnem pristanku na novem helidromu,so se gostje in poveljniki odpravili mimo postroja članov reševalnih služb ZiR Občine Bovec in njihovih vozil do prireditvenega prostora, kjer jih je pričakal župan Občine Bovec g. Valter Mlekuž, kjer se je pričela nato uradna slovesnost.
Župan Občine Bovec Valter Mlekuž je povedal, da so ob takih priložnostih lahko odkrito ponosni vsi, ki se trudijo, da bi bil naš vsakdan čim bolj prijazen in bi bili pogoji za življenje za vse kar se da ugodni in dodal: »Odpiramo nov Dom zaščite in reševanja z vso pripadajočo infrastrukturo, ki je bila zgrajena v okviru projekta CAN, sofinanciranega s strani Jadranskega čezmejnega programa IPA 2007-2013. Občina Bovec je tako z evropskim denarjem zgradila večnamenski objekt za potrebe reševanja, zgrajeno je novo pristajališče za helikopterje, območje je komunalno urejeno z vso komunalno infrastrukturo, na novo so zgrajene in asfaltirane vse povezovalne ceste, urejena so nova asfaltirana parkirišča.«
V novem Domu zaščite in reševanja bodo našle svoj prostor Prostovoljno gasilsko društvo Bovec, Gasilska zveza Bovec, Gorska reševalna služba Bovec, Občinski štab Civilne zaščite Bovec in tudi bovški radioamaterji. V starem delu pa še Župnijska Karitas in bovški Rdeči Križ.
Državni sekretar na Ministrstvu za obrambo mag. Miloš Bizjak je povedal, da je izgradnja Doma zaščite in reševanja v Bovcu šolski primer, kako lahko občina črpa evropska sredstva in dodal: »To danes tu je dokaz vsem tistim, ki trdijo, da je črpanje evropskih sredstev zelo težavno in na občinskem nivoju skoraj nemogoče. Vi ste pokazali, da se z pravilno izbiro investicijo in pravilno prijavo in seveda s požrtvovalnim vodenjem projekta, da iztržiti 85% celotne investicije, ki ni majhna. Sam pogled na objekte na heliport in vso pripadajočo infrastrukturo je lep. Vendar zakriva najbistvenejše. Najbistvenejše v tem skupnem prostoru ste pa vi spoštovani reševalci, gasilci, policisti, vojaki, tehniki, piloti, zdravniki, medicinsko osebje vsi, ki tej tehniki, ki vam je dana na razpolago in je tu razstavljena, da še uporabno vrednost.«

20150919_163929Za prijetno in doživeto otvoritveno slovesnost, katere koordinator je bil s strani občine Bovec g. Robert Trampuž, so poskrbeli člani KUD Golobar, pevci moškega pevskega zbora Triglav Trenta,Buške čeče ter gasilski harmonikaši. Za svečan blagoslov objekta je poskrbel domači kaplan g. Boštjan Fegic. Prerez traku in s tem uradna otvoritev novih prostorov pa je pripadala zaslužnim članom posameznih reševalnih organizacij, ki bodo domovale v novih prostorih,Antonu Bozja,Jelku Flajs,Valterju Prohascki,županu občine Bovec Valterju Mlekuž,poslancu DZ Danijelu Krivec ter državnemu sekretarju na MORS mag.Milošu Bizjak. Po končani uradni slovesnosti pa je sledila pogostitev v šotoru ter zabava z ansamblom Karneval.

M.Bozja in vir: Mors

foto: A.Šuler

DSC06923

20150919_164148

20150919_170311

DSC06919